Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Aspartam, ksylitol i sorbitol to substancje o właściwościach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Tłuszczem pochodzenia zwierzęcego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Podstawowymi składnikami mieszanki do typowego ciasta piernikowego są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Jak powinien postąpić magazynier, jeżeli w trakcie dostawy do magazynu marmolady wieloowocowej zauważył na jej powierzchni niewielką ilość pleśni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Podstawową czynnością wykonywaną przez magazyniera podczas przyjęcia surowców od dostawcy do magazynu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która cecha mąki określana jest przez roztarcie pomiędzy palcami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Smak musu czekoladowo-pomarańczowego określa się, stosując ocenę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Sprawdzając świeżość jaj za pomocą owoskopu, nie ocenia się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Cechy charakterystyczne śmietany 18% to kremowa barwa oraz konsystencja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zasada FIFO stosowana w magazynach surowców cukierniczych mająca na celu zapobiegać przeterminowaniu i psuciu się środków żywnościowych oznacza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wskaż pomieszczenie, w którym należy przechowywać mleko granulowane instant.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Psychrometr znajdujący się w magazynie służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do wyrobów cukierniczych trwałych nie należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który półprodukt cukierniczy wymaga gotowania w czasie produkcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wyroby z ciasta drożdżowego formowane przez rozwałkowanie ciasta, przekładane słodkimi masami, a następnie zwijane lub zaplatane, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Z okruchów i okrawków powstających podczas produkcji ciast, ciastek i tortów sporządza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Cukiernik przyjął zamówienie na sporządzenie 5 kg blatów biszkoptowych zgodnie z podaną recepturą. Ile jaj musi pobrać z magazynu, jeżeli jedno jajo waży 50 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W magazynie znajduje się 5 sztuk margaryny o masie 250 g każda. Cukiernik dostał zlecenie na wykonanie 10 kg ciastek kruchych zgodnie z przedstawioną recepturą. Ile sztuk margaryny brakuje cukiernikowi do wykonania zlecenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do sporządzenia galaretki na 1 000 ml wody należy użyć 80 g żelatyny. Ile żelatyny należy przygotować do sporządzenia galaretki z 5,5 litrów wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji ciasta parzonego symbolem X oznaczono czynność o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Miód naturalny należy zastosować do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Głównym czynnikiem spulchniającym wyroby z ciasta piernikowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do produkcji sernika na zimno należy zastosować środek żelujący o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ciasto piaskowe sporządza się z mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przesiewanie mąki ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Sporządzając ciasto biszkoptowo-tłuszczowe metodą „na zimno”, tłuszcz należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Orzechy włoskie, których cukiernik użyje do przygotowania blatu na podstawę do tortu, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Sporządzając ciasto drożdżowe w ubijarce cukierniczej, należy zastosować mieszadło
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do formowania kęsów ciasta przy produkcji pączków wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do przygotowania masy serowej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Których czynności nie wolno wykonywać podczas pracy maszyn i urządzeń?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Aby zapobiec pękaniu eklerów z ciasta parzonego w czasie wypieku, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Herbatniki baletki produkuje się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Przebijanie ciasta drożdżowego wykonuje się w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wskaż miejsce, w którym należy przechowywać jaja zgodnie z systemem HACCP.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do wykonania dekoracji w stylu angielskim należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Cukiernik do wykonania dekoracji z kremu russel przedstawionej na rysunku użył
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do przygotowania dekoracji na foliach karotenowych należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile kartonów należy przygotować do zapakowania 50 kg chałwy, jeżeli opakowania jednostkowe ważące po 50 g pakuje się w kartony po 20 sztuk?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W cukierni pączki pakowane są w opakowania jednostkowe po 4 sztuki, które następnie pakuje się w kartony po 20 sztuk. Ile kartonów należy przygotować do zapakowania 2000 sztuk pączków?
Poprawnie
Niepoprawnie